Miałem to dość dawno temu, zanim jeszcze całe to siedzenie w domu i granie online stało się tak powszechne. Wtedy pracowałem w korpo, w Warszawie, i miałem poczucie, że duszę się w tej codziennej rutynie. Budzik, metro, open space, osiem godzin wpatrywania się w ekran, powrót do mieszkania, które było bardziej hotelem niż domem. Weekendy były dla mnie święte, bo to był jedyny czas, żeby odetchnąć. I właśnie w jeden taki piątkowy wieczór, znudzony przeglądaniem seriali, postanowiłem poszukać jakiejś rozrywki online. Trafiłem przypadkiem na
vevada, co okazało się być początkiem zupełnie nowego rozdziału. Nie szukałem wtedy hazardu jako takiego, szukałem po prostu czegoś, co da mi dreszczyk, emocje, które oderwą mnie od szarej rzeczywistości.
Pamiętam, że zarejestrowałem się z ciekawości, traktując to początkowo jako żart. Wpłaciłem jakąś symboliczną kwotę, stu czy dwieście złotych, żeby po prostu „pobawić się”. Nie miałem wtedy żadnej strategii, żadnego planu. Klikałem w różne gry jak dziecko we mgle. Czułem ten dziwny dreszczyk, gdy kręciłem bębnami w automatach, ale szybko zrozumiałem, że to jest bez sensu – strata czasu i pieniędzy. To był moment, w którym coś we mnie kliknęło. Pomyślałem: przecież jestem analitykiem, mój umysł pracuje na danych, na procesach, na wyliczaniu ryzyka. Dlaczego mam tu grać na losowość, skoro są gry, w których umiejętność i wiedza mają znaczenie? Skupiłem się na blackjacku. To była moja decyzja.
I tu zaczęła się prawdziwa praca. Przestałem traktować vevada jako rozrywkę. To stało się moim poligonem, moim laboratorium. Weekendy wyglądały teraz inaczej. W piątek wieczorem po pracy siadałem, ale nie do gry od razu. Siadałem do nauki. Czytałem o strategiach podstawowych, o liczeniu kart (choć wiadomo, że online to inna bajka, ale zasady pozostają), o zarządzaniu bankrollem. Zeszyt, excel, notatki. Żona wtedy myślała, że nadganiam zaległości w pracy, a ja tak naprawdę uczyłem się, jak pokonać system. Zacząłem grać małymi stawkami, dyscyplinując się do bólu. Mój cel był prosty: wypracować stały, dodatkowy dochód. Nie chciałem jednej wielkiej wygranej, która może przyjść i odejść. Chciałem procesu.
Minęło kilka tygodni takiej nauki i testowania. Bywały dni przegrane, ale ja analizowałem każdą rozdaną rękę. To nie była porażka, tylko dane do przestudiowania. I wreszcie nadszedł ten weekend. Pamiętam, była sobota, za oknem sypał gęsty, biały śnieg, miasto zamarło. Czułem pewien spokój i absolutne skupienie. Zasiadłem, z konkretnym planem na sesję. Bankroll podzielony, limit czasu ustawiony, cel jasny: określony procent zysku. I poszło. Karta za kartą, decyzja za decyzją. Nie liczyłem na łut szczęścia. Liczyłem na prawdopodobieństwo i na zimną krew. Ta sesja była inna niż wszystkie. Czułem, jakbym prowadził idealnie naoliwioną maszynę. Moje decyzje były szybkie, precyzyjne. System vevada działał płynnie, bez zacięć, co też było ważne – nic nie rozpraszało.
Po około dwóch godzinach gry spojrzałem na saldo. Mój początkowy bankroll urósł ponad trzykrotnie. To nie był jakiś oszałamiający, life-changing jackpot. To było coś o wiele bardziej satysfakcjonującego dla mnie – stały, wymierny zysk, osiągnięty dzięki dyscyplinie i wiedzy. W tym momencie poczułem nie euforię, ale głęboką, spokojną dumę. To było jak rozwiązanie skomplikowanego zadania matematycznego, jak zamknięcie kwartału z doskonałymi wynikami. Zrobiłem to. Pokazałem sobie, że w tym kontrolowanym chaosie, jakim jest gra, można znaleźć logikę i można na niej zbudować coś trwałego.
Od tamtego weekendu moje podejście już nigdy nie było przypadkowe. Vevada stała się dla mnie narzędziem, platformą, na której wdrażam swoją strategię. Nie gram codziennie, nie gram pod wpływem emocji. Gram wtedy, gdy jestem wypoczęty, skupiony i gdy mam czas na pełną, zaplanowaną sesję. Traktuję to jak pracę na dodatkowym etacie, ale pracy, którą lubię, bo angażuje umysł i daje wymierne efekty. Wygrane oczywiście są fajne, ale największą nagrodą jest dla mnie ten moment, gdy plan się sprawdza, gdy liczby się zgadzają, a ryzyko było dobrze wyliczone. To uczucie jest lepsze niż jakikolwiek przypadkowy jackpot. I choć to tylko gra, to dała mi coś ważnego – przekonanie, że nawet w obszarze zdominowanym przez szczęście, rozum i dyscyplina mają swoją wartość. I potrafią zaprocentować.